Terhesgondozás magán egészségbiztosítással?

Egy gyermek érkezése amekkora öröm, legalább akkora izgalom. Alig bírjuk kivárni, hogy megtudjuk a kicsi nemét, meglássuk arcvonásait… ugyanakkor az ilyen, pozitív izgalmak mellé óhatatlanul begyűrűzik az aggodalom is. Szorítunk, hogy ne lépjenek fel komplikációk, hogy egészséges legyen, hogy a születése gond nélkül menjen végbe. Hogyan tud ebben segíteni a terhesgondozás magán egészségbiztosítással?

Az alapkövön túl

Rögtön az elején fontosnak tartom, hogy eloszlassunk egy gyakori kételyt. Sajnos előfordul, hogy a gyermeket tervező párok nem tájékozódnak elég behatóan, és az örömhír érkezése után éri őket a csalódás… A magán egészségbiztosítás terhesgondozása általában nem része az alapcsomagoknak. Ha a biztosító fejével gondolkodunk, ez érthető: szerencsés esetben a gyermekáldás előre tervezett, a biztosítás pedig általában váratlan esetekre van. (Ettől függetlenül sajnos ezzel kapcsolatban is előfordulhatnak előre nem látható, szélsőséges esetek, ezekről érdemes tájékozódni a választott céggel.) Természetesen azonban mindez biztosítási csomagtól függ. Megér néhány ajánlatkérést és utánanézést: elérhető árkategóriában is vannak csomagok, amelyek tartalmazzák a terhesgondozást, a szülési támogatást és az újszülött ellátást.

Miért van szükségem terhesgondozásra magán egészségbiztosítással?

Szülőként vagy leendő szülőként az első aranyszabály, hogy csínján bánjunk az internettel. Így olyan ritka komplikációk és évezredenként egyszer előforduló betegségekkel összefüggő stressztől kímélhetjük meg magunkat, amiken teljesen fölösleges lamentálni. Vannak azonban történetek, amelyeket nem hiábavaló meghallgatnunk, és nem szabad szó nélkül elmennünk mellettük… Egy olyan országban, ahol „szülőszobai erőszak” és a „traumatikus szülés” szomorúan nagy gyakorisággal elhangzó kifejezések, komolyan el kell gondolkodnunk, megéri-e a saját, (testi és lelki!) valamint magzatunk egészsége az állami ellátás kockázatát. A nem megfelelően elvégzett vizsgálatok, a nem elég komolyan vett panaszok például nem fordulhatnak elő a magán egészségbiztosítás keretei között. A legnagyobb veszélyek azonban, amelyeket ezúton elkerülünk, a szülőszobában vannak. Szükségtelen rutin gátmetszés, előre nem konzultált beavatkozások, sietségből elvégzett császármetszés, minősíthetetlen bánásmód – nem érdemes vállalni, hogy a fentiek közül bármelyik is előfordulhasson velünk.

Nem szokványos megoldások?

A terhesgondozás magán egészségbiztosítással tehát olyan szülést biztosít, amely a legnagyobb biztonságot nyújtja, háborítatlan, és lehetőség szerint olyan ritmusban zajlik, ahogy mi szeretnénk – mert egy örömteli gyermekszülés katarzisát minden anyuka megérdemli. Érdemes ugyanakkor számításba venni a gyermekáldással kapcsolatos, előre nem látható dolgokat is. Van olyan biztosítási csomag, amely a szülés előtti, alatti és közbeni ellátást magában foglalja, és van olyan is, amely részleges ellátást nyújt: mérlegeljük időben, hogy nekünk melyik a megfelelő! Megéri továbbá fontolóra vennünk, hogy a terhesgondozást is magukban foglaló csomagok az ország legjobb szakembereinek ellátását nyújtják. Ne bízzuk a véletlenre: biztosítással olyan magánorvos kísér majd végig az édesanyává válás útján, akiben feltétel nélkül megbízhatunk.