Magyarán szólva elkeserítő állapotban vagyunk

Nemrég jött ki a legfrissebb OECD statisztika, ami nem meglepő módon megint csak rámutat a magyarok katasztrofális egészségügyi állapotára. Aki nem jár csukott szemmel és füldugókkal, különösebb hozzáértés nélkül is érzékelheti, hogy rengeteg köztünk a dohányzó, alkoholt rendszeresen fogyasztó, túlsúlyos, vagy kórosan elhízott ember, tele mozgásszervi problémákkal és sokszor jól látható mentális zavarokkal.

A káros szenvedélyek tekintetében tehát az élen járunk, tudatosságban pedig hátul kullogunk – pedig életkorunk csak akkor hosszabbítható meg, ha mi is teszünk érte!

A PIA MEG A CIGI

A magyarok több, mint negyede naponta dohányzik, és évente kicsivel több, mint 10 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholos ital fogy fejenként. Az ebből eredő egészségkárosodás semmiképpen nem nevezhető rajtunk kívül álló oknak, ami csak úgy megtörténik velünk, mert a véletlen úgy hozta. Ez a tény valószínűleg kapcsolatban áll a másik megdöbbentő és szomorú számadattal, miszerint a várható élettartamunk jócskán le van maradva a többi vizsgált országétól, hiszen az átlag magyar 75,9 évet él, majd 5 évvel kevesebbet, mint szerencsésebb külföldi társai. 

MONDD MEG A VÉGZETTSÉGED, MEGMONDOM, MEDDIG ÉLSZ!

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy az iskolázottság nagymértékben befolyásolja a várható élettartamot. A magasan iskolázott férfiak 30 éves korukban prognosztizálható élettartama 12,6 évvel több, mint az alacsonyabban képzetteké; és ugyanez az eltérés nők esetében is megvan, de mérsékeltebb: “csupán” 6,4 év.

TESSÉK MONDANI, CT VAN?

Ami különösen elgondolkoztató, hogy 100 ezer főre vetítve 388-an azért halnak meg, mert nem jutnak hozzá azokhoz az orvosi kezelésekhez, melyekkel meg lehetett volna őket menteni. Például a daganatos betegségeket legkevésbé Szlovéniában, Szlovákiában és Magyarországon élik túl a betegek, ami összefügghet azzal is, hogy a diagnosztizáláshoz szükséges CT- és MRI-vizsgálatokhoz való hozzáférés hazánkban korlátolt: a készülékek száma Mexikó és az Egyesült Királyság mellett Magyarországon a legalacsonyabb.

A MAGÁN EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS SENKIT SEM MENT MEG SAJÁT MAGÁTÓL

Az a rossz hírünk van, hogy a magán egészségbiztosítás nem helyettesíti a következetes és okos életvezetést. Nem képes kompenzálni az egészségtelen étkezést, a mozgáshiányt, kivédeni a láncdohányzás következményeit, vagy ellensúlyozni a masszív alkoholfogyasztás káros hatásait. Nem tesz tudatosabbá vagy fegyelmezettebbé, de ha bekövetkezik az egészségromlás, esélyt jelent a gyógyulásra, amennyiben a beteg komoly belső elhatározásával találkozik. Mert amúgy hiába a változtatásra irányuló eltökélt döntés, a beteg gyakran támogatás nélkül marad az állami ellátás útvesztőiben. A magánbiztosítás időt, odafigyelést és felszereltséget garantál – a segítség azonnali, a gyógyítás magas színvonalú, a kórházi, sebészeti, műtéti, transzplantációs, diagnosztikai géppark pedig folyamatosan, jó minőségben rendelkezésre áll. Akár fekvő, akár járóbeteg ellátásra szól a biztosítási csomagunk, javulnak a kilátásaink az egészséges, hosszú életre.