Egészségjavítás 5 lépésben

Érdekes összefüggés létezik a betegségek megléte és az agyunk működése között. Ha ugyanis valaki komoly beteg, sokszor mondják az orvosok, hogy próbáljon úgy élni, mintha egészséges lenne, vagyis ne legyen betegségtudata. Agyunk ugyanis képes arra, hogy valóra váltsa mindazt, ami bennünket gyakran foglalkoztat. Vagyis ha egészségre vágyunk, egy esetleges betegség esetén is el kell hinnünk, hogy meggyógyulunk.

Min múlik az egészségünk?

Ha optimisták vagyunk, akkor azt mondjuk, csak rajtunk. Számos lehetőség áll ugyanis a rendelkezésünkre ahhoz, hogy egészségünket minél tovább megőrizzük. Elég, ha csak az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra gondolunk. Legalább ennyire fontos azonban a mentális állapotunk is.

Ha gyakran vagyunk szomorúak, levertek vagy fáradtak, legyengül az immunrendszerünk is, ami így könnyebben utat enged a különböző betegségeknek. A kedélyállapotunkon ugyanakkor trükkökkel könnyen tudunk javítani, melyek rendszeres gyakorlásával ki is alakíthatjuk magunkban a pozitív életszemléletet.

Hangulatjavító tippek egészségünk megőrzésére

1. Csináljunk minden nap valami olyat, amit nagyon szeretünk!

A végtelenségig sorolhatnánk itt a különböző tevékenységeket: olvassunk, jógázzunk, táncoljunk, találkozzunk a barátainkkal, aludjunk egyet napközben – bármit megtehetünk, amiről tudjuk, hogy feltölt bennünket.

2. Mozogjunk minden nap legalább 10 percet!

Sétáljunk, lépcsőzzünk, tornázzunk vagy fussunk egy keveset! Rengeteg adrenalin és energia szabadul fel így bennünk, amit rögtön hasznosítani is tudunk a napi tevékenységeink során.

3. Tanuljunk valami újat!

A tanulás során új idegpályák jönnek létre az agyban, ami egyszerre fejleszt és fiatalon tart! Mindegy, hogy egy új receptről, egy rég olvasott, kedvenc vers memorizálásáról vagy egy új nyelvről van szó, a tanulás bizonyítottan fiatalon tart.

4. Dicsérjünk meg másokat!

Egy kedves szó vagy bók igazán nem nagy fáradtság. A legjobb benne, hogy nemcsak annak lesz jó kedve tőle, akinek mondjuk, hanem nekünk is!

5. Emlékezzünk a sikereinkre!

Fontos, hogy tisztában legyünk a képességeinkkel, ezért időről időre érdemes számot vetnünk arról, hogy mit értünk el az eltelt időszakban, mire vagyunk büszkék és mit érzünk sikernek. Ez visszacsatolást ad, és pozitív energiákat szabadít fel bennünk.

Mi mindent tehetünk még az egészségünk érdekében?

Érdemes megelőző szűrővizsgálatokra járni, hogy biztosan tudjuk, minden tökéletesen működik a szervezetünkben. Magán egészségbiztosításunkkal (csomagunktól függően) ez akár évente egyszer ingyenes is lehet.

S hogy miért fontos a megelőzés? Ha mindent megteszünk az egészségünk érdekében, számíthatunk arra, hogy szervezetünk megvéd minket bármilyen körülmények között. Ha pedig rendszeresen járunk megelőző szűrővizsgálatokra, a különböző problémák kialakulását még időben, a legelején el tudjuk csípni. Így az esetleges kezelés és a gyógyulás is jóval rövidebb ideig tart majd.