A magán egészségbiztosítás és a pénztárcánk

Egyenlő ellátás, amely nem függ az életkortól és az életstílusunktól – ezek a paraméterek pontosan illenek az állami egészségügyi ellátásra. A negatív tapasztalatok azonban eltérőek, és sajnos nem a jó irányba… Kézenfekvő lehet ilyenkor megfontolni a magán egészségbiztosítást, de a különböző árazás könnyen tűnhet bonyolultnak. Mitől függ a magán egészségbiztosítás költsége? Utánajártunk.

Különös közösség?

Az, hogy hogyan élünk, és milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, olyan, mint az ujjlenyomat – utánozhatatlanul egyedi. A biztosítás világa személyre szabott ugyan, de ilyen mértékben nehéz lenne meghatározni a kockázat leheletnyi különbségeit…

Ezért a biztosítók bizonyos paraméterek alapján csoportokba sorolják a potenciális biztosítottakat, amelyeket veszélyközösségeknek nevezünk.

Egy veszélyközösségbe azok tartoznak, akik hozzávetőleg ugyanolyan mértékű egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve, így azonos feltételek mellett biztosíthatók – ezzel igazságosan tudják elosztani a magán egészségbiztosítás költségeit.

A magán egészségbiztosítás költsége: az élet játéka

Hogy mi magunk melyik veszélyközösség tagjai leszünk, azt néhány egyszerű paraméter határozza meg. Kulcskérdés, hogy milyen jellegű a foglalkozásunk: ha például irodai ülőmunkát végzünk, értelemszerűen jóval kevesebb kockázatnak vagyunk kitéve, mint például egy vájár, vagy egy ipari alpinista.

Az életkorunk is sokat számít – egészen más egészségi problémákkal néz szembe egy huszonéves és egy nyugdíjas. Az sem mindegy, végzünk-e testmozgást!

Ha esetleg valós veszéllyel járó túlsúllyal rendelkezünk, vagy mozgáshiányban szenvedünk, jóval több kockázatnak vagyunk kitéve, így valószínűleg a magán egészségbiztosítás költsége is nagyobb lesz.

Okosan választani

Az ár következő alkotóeleme már sokkal inkább függ a saját döntésünktől: melyik szolgáltatót választjuk, és milyen csomagot kérünk. A magyar magán egészségbiztosítás költségeit meghatározó szolgáltatói paletta széles, számos kombinációt kínál. A leggyakoribb paraméterek a következők:

csak járóbeteg, vagy fekvőbeteg ellátásunkat is biztosítani szeretnénk;

gyermekvállalás előtt állva fontos-e, hogy a szülés és a megelőző vizsgálatok a csomag részét képezzék; szeretnénk-e a biztosítás keretében éves szűrővizsgálat

Van olyan, hogy nem fizet?

Ritka és indokolt esetben az is előfordul, hogy a biztosító nem fizet, mert a káreseményt nem fedezi a magán egészségbiztosítás költsége. Ilyen például az extrém sportok művelése, a földrajzilag kiemelkedően veszélyes (pl. kitörés előtt álló aktív vulkán) helyekre történő látogatás; ha egy esemény a mi súlyos gondatlanságunkból következik be; vagy ha súlyosan megszegjük a biztosítóval kötött szerződést, és nem teljesítjük kötelezettségeinket. Ez azonban minimális odafigyeléssel elkerülhető – ha minden körülményről és kockázatról a szabályoknak megfelelően tájékoztatjuk a biztosítót, nem érhet meglepetés. Hiszen a magán egészségbiztosítás legfőbb előnye, hogy váratlan helyzetekben is kiszámítható.