Miben különbözik a magán egészségbiztosítás a tb-től?

A társadalombiztosítási (tb) járulékfizetés kötelező jellegű hazánkban minden dolgozó ember számára. Ez egy olyan öngondoskodási rendszer lenne, ami a teljes egészségügyi ellátásunkat biztosítaná.

A tb rendszerének nehézségei

Jelenleg a hazai egészségügy orvos- és ápolóhiánnyal küzd, kicsi és sokszor elavult műszerparkkal dolgoznak, túlterhelt a rendszer. Hiába elhivatottak az egészségügyi dolgozók, ha a tb jogszabályok és pontszámok alapján finanszíroz. Tehát nem az a fő szempont, hogy milyen vizsgálatokra, kezelésekre van szüksége a betegnek, hanem az, hogy ezeket téríti-e a tb, mert ha nem, akkor csak magánellátásban juthatunk hozzá.

A sürgősségi ellátás hatékonyan működik, de a szakrendelésekre hetek, sőt hónapok múlva kapunk csak előjegyzést. Egy komplex kivizsgálásnál, mire minden eredményhez hozzájutunk, azok esetleg már egyáltalán nem az aktuális állapotunkat tükrözik, és ez a hatékony terápiát is nehezítik.

A tb rendszere lakhelytől függően körzetesített. A legtöbb esetben nincs szabad orvosválasztás még hazánkban sem, a külföldön elérhető kezeléseket meg egyáltalán nem fedezi. A tb lenne hivatott az ingyenes orvosi ellátásunkat biztosítani, de közel sem ad teljes lefedettséget a vizsgálatokra és kezelésekre, hosszú várakozási időre kell számolnunk, és nincs idő a betegek alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatára.

A magán egészségbiztosítás létjogosultsága napjainkban

Amikor önmagunkról és a szeretteinkről van szó, mindenképp a legjobbat szeretnénk biztosítani az élet minden területén. Ez alól az egészségügyi ellátásunk sem kivétel. A lehető legmagasabb szintű orvosi ellátásra, a legkorszerűbb gyógyászati technológiákra van igényünk, amit így együtt elsősorban a fizetős magánrendeléseken és magánkórházakban kapunk meg, de léteznek olyan speciális terápiák, amiket csak külföldön érhetünk el. Ezek finanszírozása költséges.

Egy váratlan betegség, baleset vagy műtét esetén olyan nem tervezett kiadásokra számíthatunk, amelyek előteremtése vagy eleve lehetetlen feladat, vagy súlyos terheket ró a családunkra.

A jól kiválasztott magán egészségbiztosítás előnyei

Magán egészségbiztosítással nincs extra kiadásunk, mert a biztosításunk fedezi a költségeinket. Igénybe vehetjük a magán orvosi hálózatok biztosította lehetőségeket és a külföldi gyógykezeléseket is.

Nincs hosszas várakozás a vizsgálatokra, szinte azonnal megoldást kapunk a problémáinkra. Lerövidül a táppénzen töltött idő is, ami egyaránt fontos munkáltatónknak és nekünk is.

A magán egészségbiztosítás emberközpontú gyógyításra épül, azaz a beteg érdekeit tartja szem előtt. Az alapvető orvosi ellátások mellett kényelmi szempontokat is biztosít, azaz például nem kell egy nyolcágyas kórteremben lábadoznunk egy műtét után, amikor az egyik legfontosabb kritérium a nyugalom lenne. Igénybe vehetjük a komplementer medicina nyújtotta lehetőségeket is, amely számos olyan egészségügyi problémára nyújt megoldást, amire a klinikai orvoslás nem.

A magán egészségbiztosítás nem csak a gyógyuláshoz segít hozzá, hanem a megelőzésben is partner.