Milyen magán egészségbiztosításra van szükségem?

Ha egy beszélgetésben elhangzik a „magánellátás” kifejezés, általában az elérhetetlen luxus ugrik be az embereknek. Az egészségügy mai helyzetében sokan őrlődnek az állami ellátás kilátástalansága és magán ellátás – elképzelt – gyémántokkal kirakott mentőhelikopterei között. Pedig a magán egészségbiztosítást azért találták ki, hogy jól járjunk. Nem kevesek státusszimbóluma, hanem sokak megoldása!

Tiszta lappal

A magán egészségbiztosító cégek széles kínálatában ma már az elérhetőség szinte kizárólag rajtunk múlik.

Az igazán fontos kérdés az: hogyan hozhatjuk ki költségvetésünkből a legtöbbet, az egészségünk érdekében?
Ezzel kapcsolatban két dolog biztos. Az állami egészségügyben nem bízhatunk meg mindenfajta ellátás esetén – van, amiben elfogadhatóan teljesítenek, de jócskán akadnak beavatkozások, amiket nem bíznánk rájuk. A másik dolog pedig az, hogy a magán egészségbiztosításból nem egy „méret” van, amibe mindenki bele kell, hogy férjen. Alkalmazzuk az ősrégi, bevált módszert: vegyünk elő egy tiszta papírt, és képzeljünk el különböző helyzeteket, amikor szükségünk van az egészségügyi ellátásra. Írjunk le az egyik oldalra azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel kapcsolatban tűrhető, esetleg pozitív véleménnyel vagyunk az állami egészségügyről – a másikra pedig azokat, amiket csak egy biztonságos magánellátási közegben vennénk igénybe.

Magán egészségbiztosítás: kutassuk ki a legjobbat!

Ha ez megvan, jöhet a kutatómunka. A rengeteg biztosító közül szűkítsük le a kört 2-3 olyan cégre, amelynek sokrétű, rugalmas csomagpalettája van – és mindenekelőtt sokéves tapasztalattal, nagy presztízsű partnerekkel rendelkeznek. Böngésszük át az interneten talált információkat, és kérjünk ajánlatot!

Ha jól választottunk, ezek után személyes konzultáció keretében segít nekünk a cég, hogy a biztosítási csomagunk minél közelebb legyen a papírunkon szereplő igényekhez.
Ahogy az élet minden területén, az egészségügy világában is az tud a legjobban alkalmazkodni, aki több lábon áll. A magán egészségbiztosítás nem azt jelenti, hogy minden pénzünket egy Űrodüsszeia díszletre emlékeztető szuperkórház kasszájába kell öntenünk. Az a lényege, hogy a költségeinket megosztva, a saját biztonságunk érdekében garantált minőséget teremtsünk magunknak az egészségügy azon területein, amelyek számunkra a legfontosabbak.

TB nélkül?

Természetesen van az a helyzet, amikor átugornánk a kombinálást és legszívesebben mindent a magánszférára bíznánk. Ha megvan erre a költségvetés, a lehetőség is adott – de csak bizonyos keretek között. Gyakori tévhit például, hogy a sok mindent lefedő magán biztosítási csomag mellett már nem is kell tb-t fizetni. Pedig az adózás nem szűnik meg: és ha hideg fejjel belegondolunk ennek logikájába, rájövünk, hogy nem is véletlenül. Bár a magán egészségbiztosítás kifejezetten a váratlan helyzetekkel kapcsolatos elővigyázatosságra épül, nem tart még ott privát és állami szféra együttműködése, hogy „ugrásra kész” lehessen. Egy egyszerű példa: ha balesetet szenvedünk, természetes, hogy a segítségünkre sietők a mentő 104-es számát fogja tárcsázni. Így

a társadalombiztosítás által finanszírozott mentőszolgálat autójával fognak átszállítani egy állami kórházba, és akkor szállítanak át magánintézménybe, ha az állapotunk stabilizálódott.
Nem árt tehát tájékozódni – de az észszerű tények ne tartsanak vissza az észszerű lépésektől!