Kiszűrni azt, ami fenyeget?

Aki valaha is tolatott már autóval vagy hasonló járművel, tudja: ahhoz, hogy biztonságban legyünk, rá kell néznünk a visszapillantóra. Ez a fajta ellenőrzés az autósoktatáson (rendkívül hasznos módon) teljesen belénk égett: látszólag mégis nehezen alkalmazzuk az élet más területein. Az autónk lökhárítójánál az egészségünket jobban féltjük, mégis kevesebbet teszünk a bajok megelőzéséért. Pedig egy magán egészségbiztosítás szűrőprogramja olyan, mint egy HD minőségű, nagyítható visszapillantó – de hová forduljunk érte?

Tapogatózás, bekötött szemmel

Ha nem kötünk biztosítást a házunkra, a járgányunka, vagy a kéthetes afrikai utazásunkra, olyan, mintha bekötött szemmel járkálnánk. Bármi megtörténhet, de semmit nem látunk előre… Természetesen egyik biztosítás sem azért van, hogy jóstehetséggel ruházzon fel minket: sokkal inkább arra jó, hogy felkészítsen olyan eseményekre, amik még a jövő takarásában vannak.

Ha netán baleset érne minket, vagy súlyos betegségből kell felépülnünk, fogalmunk sincs, hogyan alakulnak majd a gyógyulás költségei.
A magán egészségbiztosítás pont ennek az aggodalomnak a feszültségét nullázza le.

Magán egészségbiztosítás: meddig mehetünk el?

Egyik biztosításnál sem szeretnénk, hogy szükség legyen rá, és ez az egészségbiztosításnál fokozottak igaz.

Mind azt kívánjuk, bár sohase kapnánk meg a legsúlyosabb, életet veszélyeztető állapot után járó biztosítási összeget – de ha erre kerülne a sor, és tudjuk, hogy őrült gyűjtés és orvos keresés helyett ez következik, a megspórolt idő és az ellátás minősége az életünket mentheti meg.
Egy magán egészségbiztosítással elkerülhetjük, hogy egy „vész esetére” kijelölt párnát kelljen megtömnünk a hónapról hónapra nehezen megkeresett bankókkal.

Padlógázzal a falnak

Ha tehát a magán egészségbiztosítás egy minőségi gépjármű, akkor tényleg a szűrőprogram rajta a visszapillantó. Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a jelenlegi egészségi állapotunkról és kiszűrhessük a veszélyeket, az állami egészségügyben hetekig tartó várakozás után küldenének el minket legalább tizenöt különböző helyre, ahol ebből hét alkalommal nem fogják érteni, miért vagyunk itt, ha egyszer semmi panaszunk nincs… Erre, a fenti hasonlatból kiindulva az lenne a megfelelő válasz, hogy nem akarunk padlógázzal a falnak menni. Ha jól választunk magán egészségbiztosítást, egy teljes szűrőprogramot jóval kevesebb várakozással, kifogástalan szakmai precizitással, élhető körülmények között vehetünk igénybe.

Csak a lényegre koncentrálni

Az utóbbi időben túl sokszor hallom szomorú halálesetek kapcsán a következő mondatot: pedig megelőzhető lett volna, ha hamarabb észreveszik… A szűrőprogram tehát a kulcs lehet ahhoz, hogy mi legyünk ennek az esetnek a sokáig élő ellenpéldái.

A magán egészségbiztosítással két olyan dolgot ugorhatunk át, ami ilyenkor a legkevésbé sem hiányzik: a pánikszerű feliratkozást a hónapokig nyúló várólistákra és az osztást-szorzást, hogy miből fedezzük a kezeléseket.
Soha ne legyen rá szükség, de jó tudni, hogy egy ilyen komoly esetben is egy erős védőhálónak „csapódunk” – fal helyett.