Fel(el)hőtlen vakáció?

Alig várom hogy otthon üljek, és a hajam szála se görbüljön!… Valljuk be, nem sokan vágtunk neki annak idején a nyári szünetnek ezzel a mondattal. A várva várt vakáción végre csak a szülők matekoznak: hol legyen a csemete, amíg mi dolgozunk? Mi lesz, ha baja esik a táborban? A válaszok listáján általában nem szerepel a gyermek egészségbiztosítás – pedig sok idegeskedést megspórolhatnánk vele.

Rajzfilmes megoldás?

Ahogy mi sem porcelánbabaként viselkedtünk az év utolsó kicsöngetése után, a gyerekeinktől is irreális lenne ezt elvárnunk. Vízpart helyett vitrinbe küldeni őket sem lenne igazságos… ahogyan az sem, hogyha esetleges szerencsétlen, orvosi ellátásra szoruló esés, vágás, stb. esetén csodálkoznánk: nahát, az állami egészségügyben még a sürgősségin is órákat kell várni!

A saját esetünkben is azt kívánjuk, bárcsak ne térülne meg a biztosításunk, de a gyermek egészségbiztosítás esetében ez százszorosan igaz.
A helyzet tehát kissé paradox: azért érdemes megkötni, hogy soha ne legyen rá igazán szükség.

Murphy nem alszik!

Akár nagyszülőkre, akár szitterre, akár tábor esetében tanáraira bízzuk legféltettebb kincseinket, azért tesszük, mert bízunk bennük. Ám ahogy nekünk sincs, ők sem rendelkeznek száz szemmel és száz kézzel – a fizika és Murphy törvényei pedig egyaránt érvényesek mindannyiunkra. Súlyos balesetek, komoly vészhelyzetek persze szerencsére ritkán fordulnak elő. Nagy azonban a különbség az elsősegély dobozból egy perc alatt ellátható “bibi” és a sürgős kórházi ellátást igénylő esetek között. E két szint között is bőven akad aggasztó eset, amiről a híradóban nem hallunk, de gyermek egészségbiztosítás nélkül sok kellemetlenséget jelent.

Melyik filmet választanánk?

Ha gyermek egészségbiztosítást kötünk, a forgatókönyv még így is kétféleképpen alakulhat. Az első: a gyermeknek fogalma sincs, mit intéztek otthon a feje fölött, így ijedten, szipogva várja, hogy történjen vége valami, majd megsemmisülten fogadja az ügyeletes orvos letolását, amiért nem vigyázott magára jobban. A második: utazás előtt egy asztalhoz ülünk a gyerkőccel, mint tárgyaló felek, és

elmondjuk, hogy anya és apa biztonságban szeretné tudni, ezért ha bármi baj lenne, mondja meg a felnőtteknek, hogy magán gyermek egészségbiztosítása van.
Megtörténik a kellemetlen sérülés, a kicsinek eszébe jut az intelem, a táborvezető pedig egy perc alatt előhúzza a kötvényszámot, amit előzőleg odaadtunk neki, és tárcsázza a biztosítót.

Gyermek egészségbiztosítás, nevelő célzattal

Pedig hányszor elmondtam, hogy az egészséged a legfontosabb! – ha nem akarjuk hitetlen fejrázással figyelni később felnőtt gyerekünk életvitelét, döntéseit, a legjobb, ha már most elkezdünk példát mutatni.

Vajon melyik gyerek lesz egészségtudatosabb felnőtt: akinek a szülei minden alkalommal keserű dühvel jönnek haza az orvostól, vagy aki tudja, hogy azért járnak szép rendelőbe, kedves doktorokhoz, mert a szülei erre is gondoltak?
A gyermek egészségbiztosítás tehát nemcsak a biztonságba befektetés, de a hatékony nevelésbe is.