Az idő nemcsak pénz, hanem egészség is!

Diagnózishoz jutni ma, Magyarországon igazán egyszerű. Alig néhány hónap, pár tíz kilométer utazás, és meghittre zsúfolt várótermekben töltött kellemes órák. Az állami egészségügyben gyakran érezzük úgy, hogy a bolondját járatják velünk. A betegségeknek azonban nincs humorérzékük: minél többet kell várnunk egy pontos diagnózisra, annál kevésbe vagyunk biztonságban.

Kitervelt mozdulatsorok

Az egészségügy olyan tánc, amely megköveteli a pontos, előre megtervezett koreográfiát. Pontosabban megkövetelné, ha erre lenne lehetőség. Az állami szektorban márpedig folyamatos az improvizálás, aminek megvan az eredménye: a „táncosok”, azaz gyógyítók és páciensek lábai összeakadnak, és bravúros egyensúlyérzékkel érhető el, hogy ne boruljon fel az egész… Nagyjából ehhez tudnám hasonlítani a folyamatot, amelyen keresztül ma pontos diagnózishoz juthatunk.

Amikor egy problémával háziorvoshoz fordulunk és beutalót kapunk, az első hideg zuhany rögtön a nemritkán hónapokig tartó várólista, amelyet türelmesen ki kell várnunk.
Ha ez megvan, elmegyünk a vizsgálatra, ahonnan elküldenek egy másik szakemberhez, aki pedig visszairányít a szakrendelőbe, ahonnan jöttünk. Laboreredmények sora születik meg csigalassan, amelyek szép sorjában eljutnak az érintett szakemberekhez, akik mire összerakják a pontos diagnózist, már szólni sem merünk a további panaszainkról, amelyek időközben jelentkeztek…

Türelem, mégsem birka

A türelem nagy erény, de az állami egészségügyi ellátás már hihetetlen mértékben használja ki az erre való képességünket. Valószínűleg Ön is tud tágabb ismerősi körében néhány olyan esetről, ahol egy végzetes kimenetelű egészségügyi problémával kapcsolatban dühösen, tehetetlenül hangzott el az igazság:

„bezzeg ha időben felismerték volna…” Ebben természetesen nagy a beteg felelőssége: ha problémánk van, nem szabad halogatni az orvos felkeresését, és a szűrővizsgálatokat sem ajánlatos átugorni.
Ám hiába tesszük meg időben az első lépést, ha azt hetek, hónapok választják el a másodiktól és a harmadiktól. Sokszor mondjuk, hogy az idő pénz, arról viszont elfeledkezünk, hogy az idő egészség is. Annak köszönhetően, hogy a saját egészségünk kézbesítőiként szaladgálhatunk egyik rendelőből a másikba, majd vissza, a szövődmények veszélyeire plusz teherként jön a pontos diagnózisra várakozással járó stressz is, ami szintén nem javít az állapotunkon.

Hol találjuk a pontos diagnózist?

Első pillantásra, logikusan belegondolva nehéz rájönni, miért is alakulnak így a fent leírtak. Hiszen a kórházak és rendelőintézetek pontosan azért léteznek, hogy az ellátást központosítva gyorsabb, hatékonyabb folyamatok mehessenek végbe. Csakhogy ez a funkció elbukik olyan tényezőkön, minthogy a közeli X orvoshoz épp száznegyvenen várakoznak, ezért a távolabbi Y-hoz kell mennünk; hogy ”A” intézetben lévő vizsgálatra napokon belül bejuthatnánk, de hiányzik egy fontos műszer a pontos diagnózis megállapításához, ezért várakozhatunk a „B”-nél – és így tovább.

Van azonban egy alternatív rendszer ahol mindez működőképes. A számos kifogástalanul működő magánrendelőt úgy fogja keretbe egy jól megválasztott magán egészségbiztosítás, hogy ne legyenek fölösleges szünetek a történetben.
Ha megtesszük ezt a lépést az egészségünkért, végre biztosak lehetünk abban, hogy nem játszadoznak az időnkkel.