5 tévhit a magán egészségbiztosításról

„Miért fizetnék, ha ingyen is megkaphatom?” Szól a logikusnak tűnő érv a magán egészségbiztosítás ellen. Pedig mind tudjuk, hogy az állami ellátásért az adónkkal fizetünk – és ennek a bizonyos „ingyen” egészségügynek a hiányosságaival tele van a padlás… Azoknak sem könnyű viszont, akik már fontolgatják, hogy magánútra térnek. Segítségképpen itt az öt legfontosabb tévhit, amit mindenképp el kell engednünk, mielőtt belevágunk.

1. A magán egészségügy a gazdagoknak való

Legyünk őszinték: a magán egészségbiztosítást nem mindenki engedheti meg magának. Ahhoz, hogy nekünk megéri-e, egy egyszerű gyakorlatot javaslok.

Gondoljuk át, mikor, és milyen egészségügyi ellátást vettünk igénybe az elmúlt öt évben. Minden számít: amikor a körzeti fogorvos által készített tömés hónapok óta fájt,

és végül magánrendelésen kicseréltettük; amikor a gyerek arcüreg-gyulladásával a gyors ellátás érdekében elszaladtunk a rokon által ajánlott magánorvoshoz, és így tovább.

Ez a fajta „mindig elmegyek magánorvoshoz, és simán előkapom az összeget zsebből” megoldás tényleg dúsgazdagoknak való: az okosan beosztóknak pedig ott a biztosítás csomag – számoljunk utána, egy fix havidíjjal mennyivel kedvezőbben jövünk ki.

2. Hálapénzzel kell készülni

Hallottam már párszor, hogy hálapénzt így is, úgy is fizetni kell, akkor legalább az ellátás legyen ingyen…

Az igazság ezzel szemben az hogy a magán egészségbiztosítás egészségügyi intézmények szigorú zéró toleranciát követnek a paraszolvenciával szemben.

Egyrészt nincs rá szükségük, hiszen a szakmához méltó fizetésből élnek – másrészt egy színvonalas ellátásban egyébként sincs helye ennek az etikátlan magatartásnak, minden betegre egyformán nagy figyelmet fordítanak.

A legszembetűnőbb példa talán a gyermekvárás: ha összevetjük, milyen költséggel jár biztosítás keretében finanszírozni a kilenc hónap vizsgálatait és a szülést, szemben az irreális összegekkel, amiket egyes orvosok azért várnak el, hogy a szülőszobán emberként bánjanak a kismamával – könnyen lehet, hogy a privát ellátás felé billen a mérleg.

3. Mindenki ugyanannyit fizet

A magán egészségbiztosítás havidíja nemcsak a szolgáltatók eltérő áraiban különbözik. Vegyünk például az utasbiztosítást! Tegyük fel, hogy kéthetes kalandtúrára megyünk Thaiföldre, és kíváncsiak vagyunk, miért kell többet fizetnünk, mint az ötnapos prágai kiruccanás során.

A válasz egyszerű: előbbi esetében több a kockázat. Nagyobb a távolság, több időtartam, egzotikus betegségek, és még sorolhatnánk… A magán egészségbiztosítás is kockázati biztosítás: árszabása többek között az életkorunktól, az életmódunktól és a kórtörténetünktől is függ.

4. A magán egészségbiztosítás mindent fedez

Extrém eseteket hozok: ha régóta tervezzük, hogy feltöltetjük a felső ajkunkat, vagy megigazíttatjuk az elállónak ítélt füleinket, a magán egészségbiztosítás havidíja biztos, hogy nem fedezi mindezt. Hogy miért? Mert elsősorban váratlan kiadásokra szakosodtak.

Ez annyit jelent, hogy az általános fogorvosi ellátás, vagy éppen az esztétikai plasztikai beavatkozások előre tervezett dolgok, így azokat nem szükséges biztosítani. (Egészen más eset, ha a fogsorunkkal hirtelen valami baj történik, vagy egy baleset során az arcunk is komoly sérüléseket szenved, ezeket természetesen fedezi a biztosító.) Emellett mindennapos orvosi call centerre és éves szűrővizsgálatokra is kiterjed a legtöbb csomag.

5. Többé nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetnem

A <magán egészségbiztosítás előnyei nem jelentik azt, hogy többé ne lenne szükségünk az állami egészségügyi ellátásra.

Említettem már, hogy a magán ellátás fő fókuszai a váratlan esetek – de az igazán váratlanokra a törvényi korlátozások miatt nem tud reagálni.

Ilyen például a sürgősségi ellátás: ha például baleset ér, államilag is biztosítottnak kell lennünk, hiszen csakis az Országos Mentőszolgálat láthat el. Ha állapotunk stabil, természetesen átszállítanak az általunk választott magánkórházba. A két rendszer tehát régóta kiegészíti egymást – érdemes a két „puzzle darabot” úgy összetenni, hogy pénztárcánknak és helyzetünknek is megfeleljen.